Risukeitin - uhka vai mahdollisuus
Kuva: Reetta Mansikkaviita
Kautta aikain, tai ainakin jo todella pitkään, ihminen on valmistanut ruokansa tulella. Ensin nuotiossa paahtamalla, sittemmin kattiloissa tai pannuissa haudutellen, keitellen tai paistellen. Astiat ovat muuttuneet, kuten myös paikka, johon tuli on tehty. Lämmön lähde on kuitenkin pysynyt muuttumattomana aivan viimeaikoihin, jolloin sähkö on korvannut liekin, ja veden on saanut kiehumaan nappia kääntämällä. Retkeilijän varusteiden perusedellytyksiin kuuluu yhä liekillä lämpiävä keittoväline, valtaosalla trangia tai vastaava, johon lämpö saadaan syntymään kaasulla tai polttonesteellä. Kuitenkin yhä enenevissä määrin siirtyvät retkeilijät kohti lajimme alkukantaisia juuria, ja valmistavat ruokansa perinteistäkin perinteisemmällä, puusta viritetyllä liekillä. Nyt ei kuitenkaan puhuta mistään perinteisestä nuotiosta vaan uudesta retkeilijöiden keskuudessa tunteita jakavasta risukeittimestä!
Risukeittimet ovat olleet
paljon esillä viimeaikoina, osa retkeilijöistä on virittänyt trangiansa
verkonpainoksi, kun taas osa ei siirtyisi vanhasta luotettavasta kaasukeittimestä
vaikka kirveellä uhkaisi. Mekin olimme risukeittimistä paljon puhuneet jo ennen
sellaisen hankkimista. Ostoprosessi oli vain jälleen perinteisen hankala, ”tarvitaanko
me sellaista nyt oikeesti” vaihtui nopeasti ajatukseksi: ”voisi se olla kiva”, josta puolestaan siirryttiin ”ajattele kuinka
hyödyllisen” kautta siihen, että pian virittelimme keitintä kuivaharjoitetteluna
kasaan keittiön pöydällä.
Meidän valintamme
risukeittimeksi oli Savotan Grumpy Stove –niminen pelttihäkkärä. Päädyimme
kyseiseen keittimeen sen kohtuullisen edukkaan hinnan, pienen koon sekä
keveyden vuoksi. Todelliset risukeitinhifistelijät varmaankin naurahtavat valinnallemme,
mutta emme nähneet tarpeelliseksi hankkia hintahaitarin yläpään superkeittimiä
tuulettimine ja muine herkkuineen. Tuntuu, että alkuperäinen idea kärsii siinä
jotenkin.
Odotimme uutuuttaan
kiiltelevät risukeittimemme ensimmäistä käyttökertaa kuin kuuta nousevaa.
Kauniina talvipäivänä pakkasimme intoa puhkuen reppuun keittimen, tulitikut,
nokipannun sekä kahvitarpeet ja suuntasimme kohti Katariinanlaaksoa. Kauniin
päivän siivittämänä teimme pienen luontokierroksen, minkä jälkeen suunnittelimme
nauttivamme mitä herkullisimmat pannukahvit urbaanissa metsämiljöössä uudella
risukeittimellä kiehautettuna. Maistuisi varmaan taivaalliselta. Totuus löi
kuitenkin tälläkin kertaa rajusti vasten kasvoja. Risukeittimen käyttöä oli
selvästi merkittävissä määrin romantisoitu ja helppoutta liiaksi liioiteltu.
Kahvivesi jäi nimittäin kylmäksi. Ei syttynyt, vaikka olisimme päillämme
seisseet. Pudonneita oksia oli maastosta kerätty kaikkien tieteen ja taiteen
sääntöjen mukaan, komeat kiehiset veistetty, heinää ja ohuen ohuita männynoksia
kerätty sytykkeiksi, mutta ainoa mitä saimme aikaan oli savu ja turhautuminen.
Vaikka avitimme syttymistä vielä kahden nenäliinankin voimalla, oli menestys
kuin Suomen paricurlingjoukkueella.
Kokoaminen:
Kuvat: Otto Glader
Suuren pettymyksen ja
kofeiinivajeen siivittäminä vyörytimme syyn välittömästi olosuhteiden piikkiin.
Sen tiesimme varmaksi, että tulentekotaitomme olivat suorastaan teräksiset,
nuotiot olivat aina ennen syttyneet, eikä moista pettymystä ollut koskaan
koettu. Ainoa mahdollisuus olisi siis se, että Katariinanlaakson puu oli kelvotonta,
tai Savotta ei osannut tehdä risukeitintä. Pettymyksen laannuttua, oli aika
tehdä kattava tilanneanalyysi ja arvioida mitä toimia oli tehtävissä asian
korjaamiseksi. Analyysissä kävi ilmi, että vika oli kuin olikin olosuhteissa.
Kostean puoleinen syksy ja alkutalvi oli kyllästänyt kaiken saatavilla olleen
puun niin läpimäräksi, että kahvin keittämiseen olisi tarvittu melkeinpä poppakonsteja.
Tai ainakin kunnollisia sytykkeitä. Voi olla, että syy oli pohjimmiltaan siinä,
että lähdimme hieman soitellen sotaan, ilman minkäänlaisia kuivia sytykkeitä.
Vahingosta viisastuneena
päätimme antaa risukeittimelle vielä uuden mahdollisuuden, tällä kertaa Raisio
Pähkinäpolulla. Suunnitelma oli jotakuinkin sama, ensin kierrettäisiin
luontopolku, minkä jälkeen juotaisiin herkulliset kahvit risukeittimellä
keitettynä. Tällä kertaa suunnittelimme reitin niin, että kahvit todella
saataisiin, sillä päätimme keittää ne laavulla jossa oli tulipaikka. Jos
risukeitin ja luonnonpuut tuottaisivat vesiperän, olisi puuvaja ja nuotiopaikka
oiva varakeino. Tällä kertaa pakkasimme mukaan sytykkeiksi myös tuohta ja
munakenno-steariinisytytyspaloja.
Lähdimme liikkeelle samalla
taktiikalla kuin ensimmäisellä kerralla – pientä oksaa lähimaastosta ja ei kun
palamaan. Tai savuamaan. Liekkiä ei hyvistä sytykkeistäkään huolimatta näkynyt
ja epätoivo alkoi hiipiä villapaidan sisään, joko taas. Totesimme, että tällä
kertaa jälleen läpimärät puut joutaisivat suoraan takaisin metsään, ja nyt olisi
panostettava kuivaan puuhun. Etsinnät siis käynnistettiin. Onneksemme vastaamme
tuli sadan metrin säteellä laavusta komea kuusen oksa, joka oli jonkun myrskyn
myötä pudonnut puun alle, ja mikä parasta se oli rutikuiva! Nyt toivon kipinä
heräsi. Ja kuinka ollakaan, sopivan väljästi latomalla, hieman tuohella
terästettynä, kuusi roihahti komeisiin liekkeihin. Eikä aikaakaan kun lämmin
kahvi matkasi kuksasta kohti mahalaukkua.
Virheistä oppii,
sanotaan. Niin opimme mekin. Risukeittimen kanssa kannattaa käyttää energiaa
kunnollisen polttopuun etsintään, märillä puilla ei mistään tule mitään.
Samaten kannattaa lisätä reppun se muutama kymmenen grammaa lisäpainoa kunnollisten
sytykkeiden muodossa. Loppu oikeastaan onkin helppoa. Lado puut mukavan
väljästi, sytytä ja nauti. Nauti siis muutaman sekunnin pätkissä puun
lisäämisen välillä. Ja kun olet nauttinut, lisää taas vähän puuta. Grumpy Stove
on ahne kaveri, joten polttoainetta kannattaa tosiaan varata aimo keko ennen
sytyttämistä, jos lähdet hakemaan sitä kesken, voit yhtä hyvin aloittaa alusta.
Kannattaa olla myös tarkkana kiehumisen suhteen, ettei käy niin kuin meille ja
kahvi kuohahda yli voitontanssien ja valokuvaamisen lomassa. Vesi kiehuu
risukeittimellä yllättävän vauhdikkaasti, jopa nopeammin kuin Trangialla.
Kuva: Otto Glader
Risukeitin on mainio
väline kun sen käyttöön oppii. Se teettää enemmän työtä kuin Trangia, mutta
tarjoaa paljon enemmän tunnelmaa ja onnistumisen iloa. Mitä painoon tulee,
liikutaan suunnilleen samoissa, itse keittimen ja kattilan kanssa, mutta
polttoaineessa kyllä säästää painoa, sitä kun periaatteessa riittää, ainakin
kuivassa metsässä, risukeittimelle loputtomiin. Me emme kuitenkaan vielä ole valmiit
hylkäämään Trangiaa, se puoltaa hyvin paikkansa kosteaan aikaan, vaikeissa
maastoissa kuten suolla tai saaristossa. Helppoutensa puolesta se myös mahdollistaa hektistä risukeitintä
rauhallisemman tauon. Leppoisaan retkeilyyn ja
sopiviin maastoihin risukeitin on kuitenkin oiva väline ja sopii käytettäväksi
myös rinnan Trangian kanssa, jos haluaa pelata varman päälle. Tällöin voi käyttää
risukeitintä aina kun siihen on mahdollisuus ja ottaa vähemmän polttoainetta Trangiaan tavoitteena käyttää sitä vain risukeittimen tuottaessa kohtuuttomasti vaivaa. Samat kattilat ja pannut käyvät kuitenkin molempiin keittimiin. Jos et vielä
risukeitintä omista, harkitse ihmeessä sen hankkimista. Saat suljetun
tulipaikan reppuusi, ja voit keittää kahvit tunnelmallisesti, päästen askeleen
lähemmäs esi-isiesi aikoja.
Vinkkejä risukeittimen käyttäjälle:
Vinkkejä risukeittimen käyttäjälle:
- Ota mukaasi kunnolliset sytykkeet!
- Käytä aikaa kuivan ja hyvän polttopuun etsimiseen.
- Varaa kettimen viereen kunnon keko polttopuuta (jos tuntuu että nyt on sopiva kasa niin hae vielä toinen samanlainen määrä).
- Kokoa risukeitin tukevalle ja suoralle alustalle. Muista, että kaikkia risukeittimiä ei lasketa suljetuiksi tulipaikoiksi sellaisenaan, vaan alle pitää laittaa esim. kertakäytöinen foliovuoka. Grumpy kuuluu juuri tähän kategoriaan.
- Harjoittele keittimen kokoaminen kotona valoisassa ja lämpimässä.
- Sytytä ja nauti, äläkä heitä kirvestä kaivoon jos et onnistu ekalla kerralla.
- Ohje oman keittimen tekemiseen videolla linkkisivun alareunassa: https://yle.fi/aihe/artikkeli/2014/11/13/risukeittimet-innostavat-retkeilyharrastajia
Kommentit
Lähetä kommentti