Varusteet 1/3 - vaatteet ja kengät

Sanotaan, että ei ole olemassa huonoa keliä, on vain huonot varusteet.

Päätettiin kirjoittaa kolmiosainen varustepostaus, jossa käsitellään retkeilyssä tarpeellisia varusteita. Tämä ensimmäinen julkaisu käsittelee retkeilyvaatetusta ja -jalkineita, toisessa osassa pohditaan isompaa oheiskalustoa eli reppuja ja rinkkoja, telttoja, makuualustoja ja -pusseja ja kolmannessa osiossa päästään ihmettelemään muuta oheistilpehööriä.

Varustejutuissa esitellään meidän suosikkivarusteita, jotka ollaan koettu toimiviksi ratkaisuiksi. Omia kamoja hommatessa kannattaakin siis pitää mielessä omat mieltymykset - hanki varusteita, jotka sopivat omaan käyttöön. Retkeilyvarusteita hommatessa rahapussin paksuus tai pankkitilin käyttökate ei ole tärkein asia, vaan kannattaa pitää järki päässä - tarjousten metsästäminen ei ole kiellettyä ja kaikkein kalleimpia varusteita voi ennen varsinaista hankintaa lainata.

Kevyen sadekelin varustus: kuoritakki, kettuhousut ja vaelluskengät

Tarvittava vaatetus riippuu tietysti täysin kelistä. Meillä ehkäpä tärkeimmiksi ympärivuotisen retkeilypukeutumisen avaintekijäksi on muodostuneet "kettuhousut" eli Fjällrävenin vahvasta ja kestävästä G-1000-kankaasta valmistetut retkeilyhousut. Reetan kaapista löytyy naisten Vidda Pro -housut ja Otolla luottohousuina toimii Nils-housut. Molemmista malleista löytyy paljon taskuja, joihin saa laitettua tarpeellista pikkutavaraa.

Monissa Fjällrävenin retkeilyhousuissa on raakalahje eli ne saa lyhennettyä itselle sopivan pituisiksi. Samalla lahkeensuihin voi esimerkiksi tuunata kiristyssysteemin kuminauhasta ja kiristimistä. Monen naisen pelastus on myös useasta housumallista ilmestyneet Curved-mallit, joiden ansiosta housujen ylhäällä pysyminen ei ole pelkästä vyöstä kiinni, vaan housut oikeasti istuvat myös vyötäröltä. Retkeilyhousujen lisäksi sadevarana on myös vedenpitävät kuorihousut.

Kettuhousut ja retkeilytakki - luontohullujen yleisasu

Takkivalikoimasta ollaan löydetty molemmille kokonaan vedenpitävät kuoritakit ja kevyemmät puuvillapolyesteristä valmistetut retkeilytakit. Kuoritakkeina on Haglöfsin puoleen hintaan löydetyt takit. Retkeilytakeiksi on niin ikään puoleen hintaan tarjoushaukkailun tuloksena löydetyt Sastan erinomaisiksi osoittautuneet retkeilytakit.

Kuoritakki ja kettuhousut Sipoonkorvessa. Jalassa kevyemmät vaelluskengät.

Välikerroksista meiltä löytyy niin teknistä keinokuituvaatetta kuin luonnonmateriaaleja. Parhaat tekniset t-paidat on löytyneet ketjumarkettien urheiluvaatehyllyistä. Tekninen aluskerrasto siirtää tehokkaasti kosteuden pois iholta seuraaviin kerroksiin. Jos retkeilyä tulee harrastettua useammin, kannattaa panostaa yhteen merinovillaiseen kerrastoon. Se toimii viileämmällä kelillä väliasuna ja on erinomainen myös yöpuvuksi. Merinovilla ei myöskään kutita iholla, toisin kuin villa. Näitä löytyy niin retkeilykaupoista kuin ihan Prismastakin. Keskimmäiseen kerrokseen sopii hyvin fleece-takki tai perinteinen villapaita. Retkeilyä ajatellen ollaan vielä pohdittu merinovillaisten alusvaatteiden hankintaa. Nämä hankinnat kuitenkin odottavat vielä parempaa aikaa.

Sitten katse jalkoihin! Meiltä löytyy kenkiä erilaisiin retkeily- ja ulkoilutarkoituksiin ehkä vähän luvattomankin paljon. On sandaalia, paljasjalkakenkää, peruslenkkaria, vedenpitävää lenkkaria, kevyempää vaelluskenkää ja raskaampaa vaelluskenkää. Näille jokaiselle on kuitenkin todettu omat hyvät käyttötarkoituksensa.

Vasemmalta lähtien kevyimmästä raskaimpaan

Jäykkäpohjaisimmat ja korkevartisimmat vaelluskengät ovat omiaan vaikeampiin vaellusolosuhteisiin ja painavamman kantamuksen kanssa kuljettavaksi. Tällaisia kenkiä tarvitsee esimerkiksi pidemmällä vaelluksella Lapissa tai ihan vaan ryteikköisessä metsässä. Mitä painavampi kantamus, sitä jäykempi olisi pohjan hyvä olla. Tällöin jalkoihin ei kohdistu niin suurta rasitusta liikkeen eteenpäin viemiseksi. Tähänkin on tietysti monia mielipiteitä ja joku saattaa lähteä ison rinkan kanssa lenkkareilla matkaan.

Meiltä molemmilta löytyy myös ns. kevyemmät vaelluskengät, joissa on nilkkaa tukeva korkeampi varsi, mutta pohja on löysempi. Näillä kengillä painellaan menemään ympäri vuoden lyhyempiä luontokeikkoja ja kevyitä vaelluksia - eli suurin osa meidän reissuista. Kevyempään kolmen vuodenajan ulkoiluun kaapista löytyy myös vedenpitävät maastolenkkarit. Ne on hyvä vetää jalkaan, kun lähtee iltapiipahdukselle metsään tai sadekelillä ulkoilemaan.

Kevyimpiä retkeilykenkiä ovat lenkkarit ja sandaalit niille sopivissa ympäristöissä. Uusimmat kenkätuttavuudet ovat Reetan hankkimat paljasjalkalenkkarit, jotka ovat osoittautuneet mukaviksi niin kaupungissa kuin metsässäkin ja Oton hieman järeämmät Keen-merkkiset retkisandaalit. Sandaalit olivat nappivalinta kesän partioleirille ja ne sopivat niin kaupunkiin kuin maastoonkin.

Raskaimmat painaa kilon, kevyimmät sata grammaa

Kenkien kanssa on tärkeää olla myös hyvät sukat. Keinokuituiset urheilusukat siirtävät kosteuden pois iholta, kun tavallinen puuvillasukka jää samantien kastuessaan pitkäksi aikaa märäksi. Vaelluskenkien kanssa on hyvä ajatus käyttää kahta sukkaa päällekkäin. Kävellessä tuplasukat hankaavat toisiaan vasten, eikä hankaumia synny iholle. Ne myös siirtävät kosteuden paremmin pois iholta. Alimmaisia liner-sukkia saa ostettua merinovillaisena tai keinokuituisena, mutta tarkoitukseen sopii myös sukkahousukankaiset nilkkasukat. Päällimmäisiksi sukiksi voi valita vaellussukat tai perinteiset villasukat. Näitä kaikkia saa sekä marketeista että retkeilyliikkeistä.

Kuten alussa mainittiin, on varustehankinnoissa tärkeä pitää mielessä omat tarpeet ja mieltymykset. Kallein ei aina ole paras ja sopivasti yhdistelemällä pääsee pitkälle. Olennaista on kuitenkin aina muistaa vaatteiden ja kenkien säännöllinen huolto! Tuuletus, putsaus, pesu ja vahaus ovat avainasemassa varusteiden pitkän käyttöiän takaamiseksi.

Ja mitä näistä varusteista oikeasti tarvitsee? Kevyet vaelluskengät, joita voi käyttää monissa maastoissa. Tärkeää on täydellinen istuvuus omaan jalkaan. Jalkaan kestävät retkeilyhousut ja päälle vedenpitävä takki. Kuorihousut on kivat jos olettaa joskus olevansa ulkona sateessa. Muu on hifistelyä, joskin mukavaa sellaista.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Iltapyrähdys Pomponrahkalle

Näköaloja ja upeita luolia Nauvon Vargbergetillä

Jurmo – aistien ilotulitus